Túra

Szőlőtúra Szendehelyen!

Kirándultál már valaha egy több, mint 100 hektár nagyságú szőlőföldön? El tudod képzelni milyen érzés, hogy ameddig a szem ellát csak a szőlőgazdák által gondosan művelt szőlősorokat látod a domboldalakon? Ha eltöltenél egy kis időt Szendehelyen a Naszály hegy lábánál található földeken itt az ideje, hogy elővedd a túracipőt és meghódítsd a területet.
A Szepi Fogadóban elfogyasztott csésze kávé után indulhat is a 3 kilométer hosszú séta, amely akár gyerekekkel is könnyen teljesíthető. Visszatérve az étterembe zárásként érdemes megkóstolni a hagyományos, különleges sváb fogásokat is.
Figyelem, a teljes kikapcsolódás garantált!
A túra leírása:
A Szepi Fogadóból a bicikliút jelzését követve, majd a Béke út elágazásánál a földúton haladva elérhetünk a szőlőföld határához. A földút mentén eljuthatunk Dr. Mosonyi Imre emléktáblájához, aki megálmodta és megvalósította, hogy 1983-ban újra betelepítsék a korábban filoxériajárvány által elpusztult ültetvények területét. A sváb őseink által használt domboldalakra vonatkozó elnevezéseket a mai utódok is használják a sorok behatárolásához. Napsütésben az Öregszőlő tábla csúcsán nyílik talán a legszebb kilátás az egész területre és a falura egyaránt. Az előttünk elterülő Zweigelt borszőlő sorok az elsők között voltak az ültetés során, és a mai napig szívesen fogyasztják a gyümölcsből készült helyi borokat a környékbeliek. Végül mi is lehetne jobb lezárása az útnak, ha nem a bejárt terület terméséből származó palackok megkóstolása? Igaz, nehéz véleményt nyilvánítani arról, mely évszakban nyújtja a legszebb látványt a terület bejárása, de szerencsére nem kell választania az ide utazóknak, a program bármikor megismételhető!

Kapcsolódó cikkek