Nyitott kapukkal várjuk a megéhezett természetjárókat!

Kedves Vendégeink!

Ha önök szeretik a finom ételeket és szeretnek a természetben kirándulni, akkor látogassanak el Szendehelyre a Szepi Fogadóba!

Fogadónk sok szeretettel várja egész évben a túrázókat, szabadidő kirándulókat, családokat. Étlapunkon mindenki megtalálja a kedvére valót, a fatálas lakomáktól kezdve az ínyencségekig.

Nincs is jobb, mint egy kellemes séta vagy egy nagyobb túra után picit megpihenni, meginni egy hideg sört, vagy egy élénkítő kávét és megvacsorázni.

A Gyadai tanösvény 5-10 perc sétára van fogadónktól. Kitűnő kiindulási és végpont vagyunk, ha a környéken kirándulna.

Lássuk, mit kínál a Gyadai tanösvény: Élménydús, változatos tanösvény, családbarát kirándulóközpont

A Dunakanyar magányos őrzője, a mészkőbányákkal megsebzett Naszály jellegzetes tömbje északi oldalában, a varázslatos Gyadai-réten alakították ki hazánk talán leginkább gyerek- ill. családbarát tanösvényét. A szokásos tájékoztató táblák mellett számos élményelem is gazdagítja a minden évszakban gyönyörű táj mellett a tanösvény végigjárását. A hintahíd, óriási függőhíd, mocsáron átvezető fapallók, a kirándulóközpont hatalmas, kulturált, jól felszerelt játszótere, élménydús interaktív kiállítása méltán volt az Év Ökoturisztikai létesítménye.

A túra hossza: 6,1 km
A túra időtartama: 2,5 – 3 óra
Szintkülönbség: 200 m fel, ugyanannyi le
A tanösvény jelzése: zöld T betű.

A túra jellege:

Kitűnően jelzett kényelmes turistautak, kevés szintkülönbséggel. Kisgyerekekkel is könnyen végigjárható, babakocsival csak részlegesen járható. A mocsaras részeken a földbe vert fatörzseken kell átlépdelni a saras talajon, de ez egy alternatív útvonalon kikerülhető. Az út egy jelentős része nagy tisztásokon, réteken vezet keresztül árnyék nélküli részeken. Folyadékot vigyünk magunkkal, útközben kút, forrás nincs.

A kirándulóközpont látogatása

Katalinpusztai Kirándulóközpont nagy parkolója mellett valószínűleg már késő tavaszától üzembe helyezik a mini vonatot, mely biztosan nagy élményt nyújt majd a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A parkolótól az aszfaltos úton pár perc alatt elérjük a kirándulóközpont létesítményeit és a tanösvény kezdőpontját. A belépőjegyek (felnőtt: 500 Ft, gyerek, diák, nyugd.: 300 Ft) megváltása után jutunk be az elkerített, több korcsoportnak is számos élményt kínáló, gazdagon felszerelt, szépen rendben tartott játszótérre. A modern épületben, mely erdei iskolának is helyet szokott adni, találjuk az érdekes, informatív, interaktív erdészeti kiállítást, ahol a tanösvény kicsi házigazdája, Hangya Danin segítségével ismerkedhetünk meg az erdészek hasznos munkájával.

A játszótér hegy felőli oldalán a kis vadasparkban vaddisznókat, őzeket, szarvasokat is láthatunk, bár legtöbbször inkább csak fent a hegyoldalban bóklásznak az állatok. A játszótér meglehetősen napos, kevés árnyékot találunk csak. Nyitva tartás: ápr. 1 – okt.31.: H-P: 9-17, Szo-V: 9-19, nov.1-márc.31.: K-P: 9-14, Szo-V: 9-16.

Gyadai tanösvény induló állomása mellett a kis tó partján ovis élményösvényt alakított ki az Ipolyerdő Zrt., ahol a legkisebbek ismerhetik meg játékos formában az erdőben élő állatokat, növényeket és az erdész bácsik érdekes munkáját.

 A tanösvény leírása

A tanösvény összesen 13 fő állomásból áll, melyek a természeti adottságokról és a gazdálkodásról közölnek érdekes információkat, de az állomások között is vannak további érdekességekről szóló tájékoztató táblák, sőt a madártani tanösvény táblái, a Naszály erdeiben élő tollas teremtményeket is bemutatja.

A tanösvény elején hatalmas fényképes térképet láthatunk az útvonalról, az állomásokról, de az egész tanösvény kitűnően van jelezve, eltévedni szinte lehetetlen. Egy lépcsősorral indít az útvonal, majd a lépcsők tetején az út kettéágazik, kövessük az erdészet által ajánlott útirányt, és a bal oldali ágon induljunk el a zöld T mellett a piros jelzéseket követve.

Lósi-patak feletti kellemes sétaút hamarosan letér a patak medréhez, majd egy kis hídon átkelve érünk a második állomáshoz. A széles kocsiútról pár lépés után a tanösvény ismét átkel a romantikus kis patakon, aztán egy szép, madárdalos erdőn keresztül pár száz méter után kibukkan egy tágas, gyönyörű rétre. A hosszúkás tisztás szélén vezet tovább a széles, kényelmes szekérút, de rövidesen a jelzések balra mutatnak a Lósi-patak mocsaras, ártéri erdeje belseje felé.

Egy kapun keresztül lépünk be a mesevilágon keresztül vezető pallósorra. Minden évszakban csodás a patak vizével elárasztott, nyáron békák kuruttyolásától hangos, rejtelmes ártéri erdő. A göcsörtös pallósor hosszan kanyarog a víz felett, kitűnő lehetőségeket kínálva a vízi élővilág megfigyelésére. Kilépve a füzek közül egy szépséges tisztás oldalán haladunk tovább, és pár perc múlva elérjük az Óriások Pihenőjét, mely egy ötletes erdei „bútorokkal” felszerelt, kulturált piknikező- és szalonnasütőhely több tűzrakóhellyel.

A pihenőhelynél a tanösvény élesen jobbra fordul, visszavezetve a Lósi-patak sáros völgyébe. A szinte mindig rendkívül sáros területen a földbe vert fatönkökön lépdelve tudunk átjutni, amely nem is olyan egyszerű feladat, főleg kisgyerekekkel. A patakon egy ötletes hintahíd vezet át, készüljünk fel rá, nagyot tud döccenni. A pallósort időnként a már ismert fatönkök tarkítják, nehezítik. Miután átverekedtük magunkat a mocsáron, kibukkanunk a hatalmas, meseszép Gyadai-rétre. A piros jelzések elválnak tőlünk, innen a zöld T mellett, a kék kereszt jelzést találjuk.

Naszály északi oldalában fekvő varázslatos Gyadai-rét hazánk egyik leghangulatosabb erdei tisztása, hajdani legelője, kaszálója. Utunk enyhén emelkedve, délnek fordulva átvág a réten, betér az erdőbe és enyhén emelkedve két állomás után ér el a mély árkon átívelő impozáns függőhídhoz. A Magyarország leghosszabb gyalogos függőhídján való átkelés a tanösvény egyik csúcspontja.

A híd után utunk élesen jobbra tér, immár az Országos Kék Túra útvonalát követve hangulatos, árnyas erdőben le-föl hullámozva 50-60 perc sétával érünk vissza a tanösvény kiindulópontjához, vagy a Szepi Fogadóhoz, ahol a nagy kirándulás után megpihenhet.

 

 

Kapcsolódó cikkek